Dijital Vergi Dairesi Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Belirlenmiştir.

09.10.2023
Dijital Vergi Dairesi Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Belirlenmiştir.

Dijital Vergi Dairesi Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar

– 07.10.2023 tarih ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de 552 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Ek-1) yayımlanmış olup, söz konusu Tebliğ ile Dijital Vergi Dairesi Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Tebliğ’in Amacı:
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması ile mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken hizmet alma süreçlerinde günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkanlardan daha fazla yararlanması amacıyla geliştirilen Dijital Vergi Dairesi uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Dijital Vergi Dairesi Hizmetlerinden Yararlanabilecek Kişiler:

Dijital Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifre bilgileri kullanılarak dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden veya Başkanlık tarafından oluşturulan mobil uygulama üzerinden giriş yapılacak olup Dijital Vergi Dairesi hizmetlerinden;
– Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce (07.10.2023) kullanıcı kodu ve şifresi bulunan,
– e-Devlet şifresi bulunan,
– Bu Tebliğ kapsamında şifre edinen kişiler yararlanabilecektir.
Dijital Vergi Dairesi hizmetlerinden yararlanmak isteyen ve daha önce şifre edinmemiş gerçek kişiler, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller Tebliğ ekinde yer alan Ek:1 ve Ek:2 formları ile Tebliğ’de detaylı açıklamaları yer aldığı üzere ilgili adımları takip ederek şifre edinebileceklerdir. Söz konusu formlara ekte yer verilmektedir. (Ek-2)
Sistemi kullanan kişiler istemeleri halinde, Sosyal Güvelik Kurumuna kayıtlı çalışanlarını Sistemin belirli fonksiyonlarını kullanmak üzere alt kullanıcı olarak tanımlayabilecek ve yetkilendirebileceklerdir.
Dijital Vergi Dairesinde Yer Alan Hizmetler:
Vergi Usul Kanunu’nun Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, dileyen kişilerin aşağıda yer alan işlemleri Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirmesine imkân tanınmıştır:
a) Borç ödeme,
b) Mükellefiyet durum yazısı alınması,
c) Borç durum yazısı talebinde bulunulması,
ç) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmeyeceğine dair dilekçe verilmesi,
d) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi dönem değişiklik bildiriminde bulunulması,
e) Vergi kimlik numarası doğrulama,
f) Vergi kimlik numarası sorgulama,
g) e-Vergi levhası sorgulama,
ğ) Re’sen terk sorgulama,
h) ÖTV2A ödeme belgesi sorgulama,
ı) Gümrük çıkış beyannamesi sorgulama,
i) Yabancılar için vergi kimlik numarası doğrulama,
j) Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası sorgulama,
k) e-Devlet alındı numarası ile sorgulama,
l) Özelge talep edilmesi,
m) Emanet hesaplarında bekleyen tutarlara ilişkin dilekçeler,
n) Başkanlıkça uygun görülen diğer iş ve işlemler.
İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, e-Beyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan uygulamalara Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapılabilecektir. Bu kapsamda, ilgili sitelere erişim sağlamak isteyen grup şirketlerimizin dijital.gib.gov.tr adresine giriş yapmaları gerekmekte olup, buradan ilgili ekranlara geçiş yapmaları gerekmektedir.
Bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin internet veya mobil uygulama üzerinden alınması aşamasında kişilerin Sistemde tanımlı mobil telefon numarasına gönderilen şifrenin Sistem tarafından doğrulanmasının istenilmesi halinde şifre doğrulandıktan sonra işlemler gerçekleştirilebilecektir.
Sistem üzerinden verilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin güvenli elektronik imza ile imzalanmasına gerek bulunmamaktadır.
Dijital Vergi Dairesi üzerinden verilen “genel dilekçe”, başvuru sahibinin Sistemde tanımlı mobil telefon numarasına gönderilen şifrenin Sistem tarafından doğrulanmasını müteakip ilgili vergi dairesi başkanlığının/vergi dairesi müdürlüğünün ilgili birimine aktarılır. Dilekçenin kayıtlarına intikal ettirildiği birim, aşağıda sayılan hallerde dilekçeyi işlem yapmaksızın hıfz edebilir veya gerekçesini belirterek red edebilir:
a) Konusu itibarıyla Başkanlığın görev ve sorumluluk alanına girmeyen dilekçeler,
b) Başvuru sahibi dışındaki kişilere ilişkin dilekçeler.
c) Başvuru usulü yürürlükte bulunan mevzuat gereğince belli bir format, standart, kural ve usule bağlanmış iş ve işlemlere ilişkin dilekçeler (10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429) kapsamında verilen iade talep dilekçeleri ve benzeri).
ç) Dijital Vergi Dairesi üzerinde tanımlı iş akışı bulunan iş ve işlemlere ilişkin dilekçeler
Dijital Vergi Dairesinde yapılan bir işlem sırasında herhangi bir belgenin mevzuatı gereğince ek yapılması gerekiyorsa, söz konusu belgenin taranmış hali veya çekilen fotoğrafı Sistem üzerinden verilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelere eklenebilecektir. Ek yapılan belgelerin vergi dairesine kâğıt ortamında ibrazının istenmesi durumunda söz konusu belgeler elektronik ortamda müracaat tarihini takip eden 15 gün içinde ilgili vergi dairesi başkanlığına/vergi dairesi müdürlüğüne evrak kayıt veya Sistem işlem numarası belirtilmek suretiyle elden ibraz edilebileceği gibi istenirse iadeli taahhütlü posta ile de gönderilebilecektir.
Dijital Vergi Dairesi uygulaması kapsamında yer alan diğer hizmetler ile diğer hususlar ilgili Tebliğ hükümlerinde detaylandırılmıştır.
Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde (07.10.2023) yürürlüğe girmiş olup, Tebliğ hükümlerini yürütmeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir.

Ek 1: Ek – 1 552 sıra no.lu VUK Genel Tebliği
Ek 2: Ek – 2 552 sıra no.lu VUK Genel Tebliği Ekinde Yer Alan Formlar

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Muhasebe Gönüllüleri olarak tüm sosyal mecralarda ve sitemizde aktif olarak bilgi paylaşımı yapılacaktır.